Tvrdost vody
Voda v přírodě protéká vrstvami půdy a váže na sebe přítomné minerální soli (hydrogenuhličitan vápenatý, hydrogenuhličitan hořečnatý). Vápenatá půda zvyšuje tvrdost vody (sytí vodu minerály), zatímco půda písčitá a žulová vodu změkčuje (zbavuje vodu minerálů). Tvrdost vody tedy znamená obsah vápníku a horčíku obsaženého ve vodě.
Vodu pak můžeme dělit na tvrdou (vyšší množství minerálů) a na měkkou (menší množství minerálů). Obsah se měří v mmol/l (milimol na litr), často se však používají starší jednotky jako německé stupně (°N či °dH) nebo francouzské stupně (°F). Jednotlivé jednotky se přepočítávají následovně.
Německé stupně: 1 mmol/l = 5,6°dH
Francouzské stupně: 1 mmol/l = 10°F
Meze tvrdosti vody (zdroj Wikipedie)
Pitná voda | mmol/l | °dH | °F |
---|---|---|---|
velmi tvrdá |
> 3,76
|
> 21,01
|
> 37,51
|
tvrdá |
2,51–3,75
|
14,01–21
|
25,01–37,5
|
středně tvrdá |
1,26–2,5
|
7,01–14
|
12,51–25
|
měkká |
0,7–1,25
|
3,9–7
|
7–12,5
|
velmi měkká |
< 0,5
|
< 2,8
|
< 5
|
V opočně je voda ze zdroje s tvrdostí cca 4,4 mmol/l .. tj. velmi tvrdá